Jaarverslag 2021 – Team Doelbewust

We hebben een bewogen jaar achter de rug. In 2020 hadden we een bijzonder succesvolle editie van CycleSensation, maar konden de Roparun en ColSensation helaas niet doorgaan. In 2021 moesten we het helaas zonder de CycleSensation doen als gevolg van nog geldende coronamaatregelen. Wel hadden we een verkorte Nederlandse versie van de Roparun en sloten we het jaar af met een ongekend succesvolle editie van ColSensation


Nieuwe overeenkomst Inloophuis De Rose Linde

Begin januari tekenden Team Doelbewust en Inloophuis De Rose-Linde een nieuwe overeenkomst voor de ondersteuning van de activiteiten van het inloophuis! Team Doelbewust onderschrijft het belang van een inloophuis in Roosendaal en heeft in de afgelopen jaren al substantieel bijgedragen aan de activiteiten van De Rose-Linde. Met de nieuwe overeenkomst voor de periode van 3 jaar kan de laagdrempelige ondersteuning voor (ex) patiënten, mantelzorgers, naasten en nabestaanden gecontinueerd worden.

“De Rose-Linde wil haar dank uitspreken aan het bestuur van Team Doelbewust en daarmee ook aan alle sponsoren van het team en alle betrokken vrijwilligers, enthousiaste mensen, sporters, sportievelingen en donateurs die met wandelen, lopen, fietsen en allerhande creatieve acties geld hebben ingezameld voor de doelen die Team Doelbewust een warm hart toedraagt. De gasten, vrijwilligers, coördinator en het bestuur van De Rose-Linde willen via deze weg hun dankbaarheid tonen voor deze aanhoudende en tomeloze inzet.”

Andre van Wesel (Inloophuis De Rose-Linde) en Lotte Ris (Team Doelbewust) ondertekenen overeenkomst

Team Doelbewust ondersteunt nieuw onderzoek naar hersentumoren bij kinderen

Team Doelbewust heeft altijd aangegeven het belangrijk te vinden dat een deel van onze donatiegelden terugvloeien naar kankergerelateerde doelen in de regio. Met veel trots kunnen we jullie nu vertellen dat Team Doelbewust in samenwerking met Stichting Koppie-Au een nieuw onderzoek naar hersentumoren bij kinderen financiert. Dit onderzoek is om meer dan één reden erg bijzonder. Niet alleen wordt er voor het eerst gekeken naar de effectiviteit van immunotherapie bij meduloblastomen, ook wordt dit onderzoek uitgevoerd door studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen van de Universiteit Utrecht in nauwe samenwerking met het UMC Utrecht (Bachelor ResearchHub). Hierdoor komen studenten vroegtijdig in hun studie aanraking met onderzoek en kunnen we met een beperkt budget veel onderzoek doen.

En niet zonder resultaat! In deze nieuwe onderwijsvorm (Bachelors ResearchHub) zijn twaalf studenten tien weken lang ondergedompeld in een onderzoeksproject en ontdekten aanknopingspunten voor immunotherapie tegen deze tumor. Een geweldig resultaat, vinden uiteraard ook coördinator Niels Bovenschen en student Matthias Quist. “Voor deze tumor is heel hard een nieuwe behandeling nodig. Dit zou een startpunt hiervoor kunnen zijn.”

De studenten zijn er tijdens de cursus Biomedical Research Lab in geslaagd om vast te stellen welk eiwit van het medulloblastoom de interactie aangaat met het remmende eiwit op de afweercel. Ook die laatste hebben ze weten te identificeren. Tenslotte hebben ze aan gekweekte cellijnen van medulloblastoom tumoren een al bekende antistof toegevoegd en ontdekten dat inderdaad de rem van het afweersysteem werd afgehaald. In het lab leidde dat ertoe dat het afweersysteem beter in staat was de medulloblastoom cellen op te ruimen.

Eerste stap
Enorm tof, noemt student Matthias deze resultaten en dat hij hieraan heeft mogen bijdragen. “Het is natuurlijk pas een eerste stap. Maar onze resultaten zouden mogelijk – na verder labonderzoek en onderzoek bij patiënten – uiteindelijk tot een geschikte immunotherapie voor deze kinderen kunnen leiden. Dat voelt wel heel indrukwekkend.”


Een verkorte Roparun door Nederland!

Op 2 en 3 oktober vond de RopaRun editie 2021 plaats! Een alternatieve RopaRun. Geen Pinkstereditie. Geen start in Parijs of Hamburg. Geen Finish in Rotterdam. Wel een ronde van ca 300 km door het Limburgse en Brabantse land met start en finish in Landgraaf. Na 1,5 jaar wachten kwam er toch een 11e deelname voor TDB. We stonden getraind, fit en voorbereid aan de start. Een andere route, dus wat extra voorbereiding voor het routeteam. Voor de rest bouwden we voort op de goede basis die er stond en de ervaring die er binnen het team waren. En ook met weer nieuwe aanwas binnen het team!

Dankzij onze acties en donateurs hebben we een bedrag van meer dan €36.650 kunnen doneren! Deze geheel Nederlandse editie door mooie stukken Limburg en Brabant zou niet mogelijk zijn zonder medewerking van onze trouwe sponsors! Bedankt #Inofec voor het lenen van de vrachtwagens om in te slapen en voor het vervoer van alle spullen. Bedankt #taxidegroen voor het lenen van de bussen. Bedankt #mizuno en #mervosport voor de team kleding. Bedankt #dekletskop voor het lekkere brood en luxe broodjes. Bedankt #boerwinkelvanhetland voor lekker en gezond groente en fruit. Bedankt #jumbohoogkamer voor alle boodschappen. En bedankt #Aleco voor de begeleiding tijdens training en voor de verzorging tijdens de RopaRun!!Op naar 2022!! Dan zijn we er graag weer bij!!


De 9e editie van ColSensation!

Een editie met bijzondere verhalen, prachtige momenten, zon en regen, een lach en een traan en een eindbedrag van 375.310 euro(!) waar we alleen maar van durfden te dromen. We zijn enorm onder de indruk hoe deelnemers, vrijwilligers en supporters er de schouders onder hebben gezet om een geweldig bedrag bij elkaar te krijgen en zich gezamenlijk hebben ingezet om een prachtig evenement te creëren. Het was er een voor de geschiedenisboeken. We hebben samen nieuwe herinneringen gemaakt op de Mont Ventoux. We were on this road together!

De donatiegelden van ColSensation 2021 zijn als volgt besteed:

  • 25% via KWF naar het onderzoek: Leukemiebehandeling specifiek gericht op genetische afwijkingen
  • 25% via KWF naar het onderzoek: TIL-therapie: een alternatieve immunotherapie 
  • 50.000 gaat via Stichting Team Doelbewust naar regionale kanker gerelateerde goede doelen, het overige deel gaat naar andere onderzoeken binnen KWF Kankerbestrijding

Een terugblik op de 9e editie van ColSensation

Jaarrekening

Bekijk hier de jaarrekening 2021